Blog

#WhoMadeYourClothes? Expresso laat het zien tijdens Fashion Revolution

23 april 2018

Hoe leuk is het om te weten wie jouw kleding heeft gemaakt? We zouden er ons eigenlijk allemaal bewust van moeten zijn. Maar vaak trek je gewoon iets uit het rek, zonder een idee te hebben waar het vandaan komt.

De aandacht voor de makers van kleding, of beter gezegd het ontbreken daaraan, heeft in 2013 tot een dieptepunt geleid met de ramp bij Rana Plaza. Dat we geen oog hebben voor de makers, mag nóóit meer gebeuren, vonden diverse organisaties en een ware Fashion Revolution was geboren. Sinds 2013 vindt daarom jaarlijks een week plaats om de aandacht te vragen en te geven aan de makers die ze verdienen en bewustzijn te creëren met betrekking tot de omstandigheden in de kledingindustrie.

Fashion Revolution Week 2018

Expresso grijpt dit jaar deze gelegenheid aan om de werknemers in onze productielocaties een gezicht te geven. Op de social kanalen en ook op de website laten we deze week met trots onze makers zien zodat iedereen weet wie er achter die mooie blouse, dat stijlvolle pak of die trendy broek zit. 

In dit blog sta je daarom oog in oog met onze werknemers in de fabrieken in verschillende landen van China tot Turkije. Op de Nederlandse Facebookpagina van Expresso kun je vanaf maandag 23 april in de middag meer foto’s bekijken van de werknemers waar we zo trots op zijn!

Transparency moet fashionable worden!

Expresso is een grote slag aan het maken met transparantie over onze kledingproductie, niet alleen naar stakeholders, maar ook naar de consument toe. Regelmatig vertellen we op ons blog en in het magazine over de makers van onze kleren en hoe dit proces plaatsvindt.

Op de MVO-pagina is op het moment al precies te zien in welke landen de kledingstukken van Expresso worden gemaakt en het productieaandeel per land. Wel zo fair! Op 24 april doet Expresso mee aan de FWF Facebook relay race op het FB-kanaal van de Fair Wear Foundation met een interactieve presentatie waarbij live vragen kunnen worden gesteld over het duurzaamheidsbeleid. Als je dus nog iets wilt weten, ga dan 24 april naar deze pagina!

Over Fashion Revolution

Jaarlijks is 24 april een dag ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Rana Plaza ramp in Bangladesh van 24 april van 2013 en van de makers van onze kleding. In 2018 is de week van 23-29 april gedoopt tot Fashion Revolution Week: een week waarin er aandacht wordt gevraagd voor de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en waarin consumenten vragen de producent na te gaan waar de kleding gemaakt is. Dit kan met de hashtag #WhoMadeMyClothes, waarop merken kunnen reageren met #IMadeYourClothes! Doel is een revolutie teweegbrengen in transparantie en meer aandacht vragen voor de makers van onze kleding. Wil je meer weten? Kijk dan eens op de website van Fashion Revolution.