Blog

Bewust & bijzonder | Expresso & duurzaamheid

9 oktober 2017

In het teken van duurzaamheid en transparantie nemen wij je in deze blogpost mee in de productie van een van onze duurzamere artikelen in onze collectie: de Necola jeans. Ook stellen we je voor aan de mensen die deze jeans voor je maken.

Bij Expresso vinden we MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) zeer belangrijk. Daarom zetten wij ons in voor een maatschappelijk verantwoorde productie. We zien toe op goede arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar onze kleding wordt geproduceerd in samenwerking met de Fair Wear Foundation. Daarnaast werken we er doorlopend aan om zoveel mogelijk producten te vervaardigen van duurzamere materialen.

Duurzamere artikelen
Elk seizoen hebben we een aantal duurzamere artikelen in de collectie. Een artikel wordt bij ons pas duurzaam genoemd als het voor meer dan 50% uit duurzame stof bestaat. Een duurzaam product kan worden herkend aan een hangtag en een label met een groene ‘e’. De hangtag kun je vinden achter het prijskaartje en het label achter het wasvoorschrift

Label en hangtag duurzamer product

Het verhaal van jeans Necola
De jeans Necola is één van de duurzamere producten die we dit seizoen in de collectie hebben. Deze broek is gemaakt van 65% biologisch katoen, 31% gerecycled polyester en 4% elastaan. Dit is gunstig voor het milieu, omdat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij de productie van biologisch katoen. Bij gerecycled polyester hoeven er geen nieuwe grondstoffen te worden gewonnen.

Jeans Necola

Van Tunesië naar Diemen
In Tunesië begint het verhaal van ons jeansmodel Necola.

7% van onze kledingstukken wordt in Tunesië geproduceerd

Racha is een leverancier in Tunesië die sinds twee jaar kledingstukken voor ons produceert. De Necola jeans is een van de producten die bij Racha wordt geproduceerd. Bij Racha is er veel aandacht voor het welzijn en de veiligheid van alle 70 werknemers die er werken. Onderstaande foto’s geven een beeld van Racha en haar werknemers. De productie van de Necola jeans bij Racha start bij het snijden van de stof aan de hand van het patroon. Dit wordt gedaan door Fathi en Nejd. Per broek duurt dit ongeveer één minuut. 

Fathi, Nejd, Houda en Sabiha Sousi

Houda en Sabiha Sausi naaien vervolgens de patroondelen die bij Fathi en Nejd gesneden worden aan elkaar tot een kledingstuk. Dit duurt ongeveer 28 minuten per broek. Daarna gaan andere werknemers verder met de controle van de kledingstukken die bij Racha worden geproduceerd.


Ramzi en Habib

Dit zijn Ramzi en Habib. Deze twee werknemers zijn verantwoordelijk voor de controle van kledingstukken die bij Racha worden geproduceerd.Na de controle door Ramzi en Habib gaat de Necola jeans door naar Indeco Tunesie. Op deze locatie wordt de broek gestreken en verpakt. Na het verpakken wordt de broek doorgestuurd naar ons hoofdkantoor in Diemen. Vanuit Diemen worden de Necola jeans verder verdeeld onder de winkels. 

Ben je geïnteresseerd in alle landen waarin Expresso produceert? Bekijk onze wereldkaartWil je meer lezen over Expresso en Duurzaamheid? Bekijk onze MVO pagina