Blog

Fashion Revolution Week / Ontmoet Danitex

23 april 2019

Het is Fashion Revolution Week. Tijdens deze week wordt er aandacht gevraagd voor de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken. Om een gezicht te geven aan de makers van Expresso haar kleding, stellen we onze productielocaties en haar werknemers graag aan je voor. Ontmoet Danitex.

Familiecultuur

Bij Danitex zijn ze ontzettend trots op de familiecultuur die heerst binnen het bedrijf. Al eenentwintig jaar lang houdt dit Macedonische bedrijf zich bezig met de productie van dameskleding. Danitex is verantwoordelijk voor een deel van de productie van broeken en rokken uit Expresso haar collectie.

Hart voor de zaak

Wat Danitex uniek maakt? “Wij vinden het belangrijk om te investeren in een sterke en loyale band tussen werkgever en werknemer. Dat onze werknemers zo betrokken zijn, maakt dat wij producten kunnen leveren van hoge kwaliteit” vertelt de eigenaresse. “Een deel van onze werknemers is al vanaf dag één bij ons werkzaam”.

Vrouwen aan de top

Vrouwen zijn flink oververtegenwoordigd bij Danitex, maar liefst 90% van Danitex haar werknemers is vrouw. Ook aan het hoofd van Danitex staat een dame. Danica Gorgieva richtte in 1997 Danitex op, en met succes, want al snel groeide het bedrijf uit tot een onderneming met zo’n 170 werknemers. De groei had echter ook een keerzijde; het bedrijf barste letterlijk uit haar voegen. Danitex is daarom recentelijk verhuist naar een 3200 m2 groot spiksplinternieuw pand gelegen in Kochani; een stad in het oosten van Macedonië. Het hypermoderne gebouw voldoet aan alle Europese eisen op het gebied van industriële productie en welzijn van haar werknemers. “Er valt momenteel bijna niks meer te verbeteren” verteld Danica trots.

Arbeidsvoorwaarden

De werknemers van Danitex wonen in een straal van 5 tot 15 km van het bedrijf vandaan. Danitex regelt vervoer voor de werknemers die zelf niet de middelen hebben om te komen. Wat betreft het salaris zorgen een continue stroom van orders en nauwkeurige uitbetaling ervoor dat werknemers financiële zekerheid hebben. “We verhogen de salarissen elke 6 maanden”.